Започна реставрация на Паметника на свободата на в. Шипка, която

...
 Започна реставрация на Паметника на свободата на в. Шипка, която
Коментари Харесай

Реставрират паметника на Шипка с дарения

 Започна реституция на Паметника на свободата на в. Шипка, която ще продължи до началото на септември. Консервационно-реставрационните действия включват цялостното разчистване на бронзовата фигура на лъва, фугиране и обработка против разяждане на носещата структура, заяви шефът на Националния паметник-музей „ Шипка-Бузлуджа “ доктор Чавдар Ангелов. Групата пловдивски реставратори, които са спечелили публичната поръчка, плануват ремонт на част от единия крайник на лъва, с цел да се ревизира вътрешното положение на бронзовата фигура. Както е известно, тя нежи цели 28 тона и било допустимо да има разяждане от вътрешната страна. Последната частична реституция на лъва е била правена преди близо 30 години - през 1991 г. 
  " Цялостната реституция на бронзовия лъв ще коства 111 хиляди лева, които бяха събрани в продължение на 2 години в границите на национална дарителска акция ", напомни доктор Ангелов.
 В хода на реставрациионно-консервационните работи визитите на туристите в Паметника на свободата нямало да бъдат ограничавани. Те щели да имат опция да преглеждат вътрешната експозиция посредством особено предпазен вход от северната част на монумента. 
 Фото - Деси Крачолова
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР